Orvion, Microlan en Rijkswaterstaat slaan handen ineen: NGSense project toegekend!

Orvion, Microlan en Rijkswaterstaat werken de komende twee jaar aan verbeterde waterkwaliteitsmonitoring in het NGSense project, waarin nieuwe sensortechnieken van microLAN worden gekoppeld aan nieuwe biologische monitoringstechnieken van Orvion. Rijkswaterstaat ondersteunt het project met een pilotlocatie en de provincie Zuid-Holland draagt bij met een subsidie in het kader van de MIT R&D regeling.

MicroLAN werkt in het project aan nieuwe technieken voor het geautomatiseerd concentreren van watermonsters, zodat E. coli bacteriën met een lagere detectielimiet online gemeten kunnen worden. Tevens wordt er online een UV-Vis fingerprint gemaakt voor chemische verstoringen in het water. Orvion ontwikkelt in het project DNA en RNA sequencing technieken, waarmee de biodiversiteit van oppervlaktewatermonsters nauwkeurig kan worden bepaald. Aansluiten wordt er ook een IoT-dashboard ontwikkelt met alle data uit deze analysetechnieken in combinatie met gevalideerde lab analyses, onderhoudsdata en weersinvloeden.

Door de sensoren van microLAN en de meettechnieken van Orvion te combineren ontstaat een krachtige tool voor waterkwaliteitsmonitoring. Het idee is dat, zodra de sensoren van microLAN een afwijkende samenstelling zien van het rivierwater een watermonster wordt genomen en geconserveerd. Vervolgens wordt het monster in het lab van Orvion gesequenced met behulp van whole-genome sequencing (NGS) van DNA en RNA. Daarmee kunnen we nauwkeurig de invloed van bijvoorbeeld een onbekende stof op de samenstelling van bacteriën en andere micro-organismen in het rivierwater vaststellen. Rijkswaterstaat stelt in dit project het meetstation in Eijsden aan de Maas als pilotlocatie ter beschikking.

We danken de provincie Zuid-Holland voor de toekenning van de subsidie en zien uit naar de samenwerking met Rijkswaterstaat. We verwachten dat de resultaten zullen leiden tot betere, snellere en effectievere monitoring van de waterkwaliteit.
Volg onze bedrijven via LinkedIn. We houden u regelmatig op de hoogte van de voortgang van het project en de projectresultaten!

Overige thema's