Moet je je zorgen maken over PFAS?

Ja, maar hopelijk niet voor lang.

PFAS zijn synthetische verbindingen die worden gekenmerkt door de aanwezigheid van één of meer koolstof-fluoridegroepen en sinds de jaren 1950 massaal in het milieu zijn geïntroduceerd.

Hun wenselijke eigenschappen, zoals thermische stabiliteit en water- en olie-afstotendheid, maakten ze tot de nummer 1 verbinding voor de productie van veel consumentenproducten (persoonlijke verzorgingsproducten, Teflon, brandblusschuimen, waterdichte coatings voor kleding, agrochemicaliën, verf, fotografische films…)

Tot op heden zijn er meer dan 8000 verschillende PFAS-moleculen gesynthetiseerd, allemaal gekenmerkt door sterke C-F bindingen die moeilijk te verbreken zijn. Vanwege de grote verscheidenheid aan structuren, hun persistentie, neiging tot bioaccumulatie en schadelijke effecten op gezondheid en milieu, zijn PFAS onlangs gedefinieerd als prioritair te bestrijden verontreinigingen.

Blootstelling aan PFAS kan voorkomen via drinkwater, rivierwater, afvalwater, stortplaatsen, voedsel, lucht en mariene ecosystemen waar deze verbindingen zijn geïdentificeerd, wat een overvloed aan ziekten veroorzaakt, waaronder kanker.

Verwijdering van PFAS uit het milieu is moeilijk, maar niet onmogelijk. Methoden die momenteel worden gebruikt, omvatten fysische en chemische technieken, die effectief zijn maar duur, zowel qua energie als economische middelen.

Naast fysisch-chemische technieken is het mogelijk om het volledige afbraakproces van deze verbindingen te onderzoeken via de biologische activiteit van levende organismen: deze benadering wordt bioremediatie genoemd en zou een handige, ecologische en duurzame oplossing vormen.

Bioremediatie van PFAS in de natuur is zeldzaam maar bekend.

Bij Orvion werken we aan de implementatie van methoden voor de biologische afbraak van PFAS, die kunnen helpen bij het verkrijgen van meer inzicht in de voorwaarden en bacteriën die nodig zijn voor de afbraak van deze verbindingen of die kunnen worden gebruikt om verontreinigde locaties met PFAS te behandelen.

Abonneer je op onze LinkedIn-pagina, we zullen regelmatig onze bevindingen over PFAS-biodegradatie plaatsen.

Overige thema's