Keramische filters getest op verwijdering van bacteriën uit water

Eenvoudige keramische filters die lokaal worden geproduceerd zijn een goedkope manier om water te zuiveren tot drinkwater voor huishoudens in ontwikkelingslanden. Daarbij is het natuurlijk van belang dat het gefilterde water microbiologisch veilig is. Om dit te onderzoeken hebben we drie keramische waterfilters getest die in Malawi lokaal worden geproduceerd. Dit werk hebben we uitgevoerd voor Hans Kasbergen van the Smart Centre Group die al jaren actief is in Malawi.

Voor de test hebben we gebruik gemaakt van RWZI effluent omdat we daarvan zeker zijn dat er veel bacteriën en E. coli in aanwezig zijn. We hebben elke dag gedurende drie dagen het ongezuiverde en gezuiverde water getest op het aantal E. coli bacteriën en het totaal aantal bacteriën met onze ORVIdetect qPCR.

Het gezuiverde water heeft duidelijk een andere kleur en minder zwevende stof dan het ongezuiverde water (zie foto). De resultaten hebben bovendien laten zien dat de filters >99,6% van het aantal E. coli bacteriën verwijderen, maar slechts 30-74% van het totaal aantal bacteriën (zie grafiek). Verder onderzoek moet duidelijk maken of de bacteriën die nog aanwezig zijn in het gezuiverde water een potentieel risico vormen of dat het water in alle gevallen veilig is om te drinken.

Neem contact op met Thommy Verschuuren voor meer informatie.

Overige thema's