Is mijn grond Duizendknoopvrij? Bewijs het met een DNA-analyse!

Orvion heeft een DNA analyse ontwikkeld die de 3 belangrijkste woekerende soorten Duizendknoop meet. Een klein stukje plant of wortel uit bijvoorbeeld een gronddepot is voldoende om onomstotelijk aan te tonen dat het om de schadelijke varianten gaat. Voor personen werkzaam bij grondbanken of ecologen een nieuw objectief hulpmiddel in de bestrijding van de verspreiding van deze invasieve exoot. Eerder ontwikkelde Orvion al succesvolle analyses voor het bepalen van andere exoten: de muskusrat en de Rode Amerikaanse Rivierkreeft. Nu introduceren we de Duizendknoop analyse.

Japanse Duizendknoop (Fallopia Japonica) is een bijzondere plant. Afkomstig uit Oost-Azië en in 1825 in Europa geïntroduceerd door de Horticultural society of London. De plant is een zeer sterke woekeraar en richt flinke schade aan. Met wortels die tot wel 3 meter diep groeien en funderingen kan slopen. Een klein stukje wortel kan uitgroeien tot een volwaardige plant.

Na 2 weken heeft de kale wortelstok die gebruikt is voor de ontwikkeling van de DNA-analyse al scheuten van meer dan 20 cm.

Nederland is een ideaal land voor de plant. De drie soorten die hier woekeren zijn de Fallopia Japonica (Japanse Duizenknoop), Fallopia Sachalinensis (Sachalinese Duizendknoop) en de Boheemse of Bastaard Duizendknoop, een kruising van deze twee soorten. In een artikel van het AD is meer te lezen over het probleem en wordt het een botanisch monster genoemd.

In veel gemeenten leidt de plant tot overlast. Zo hebben Nijmegen en Arnhem alarm geslagen en vraagt de gemeente Arnhem op haar site om het vóórkomen te melden. De gemeente Amsterdam en Rotterdam hebben digitale kaarten met de locatie van Duizendknoop.

De kaart van Amsterdam met de verspreiding van Duizendknoop

Bestrijden van Duizenknoop is een lastige zaak. Stichting Probos heeft een praktijktest gedaan waarin verschillende bestrijdingstechnieken met elkaar zijn vergeleken. De resultaten zijn terug te vinden op de site bestrijdingduizendknoop.nl.

Op dit moment is er in Nederland geen richtlijn of wetgeving over de verwerking van met duizendknoop vervuilde grond. Een visuele controle van het vóórkomen van Duizendknoop was tot nu toe de enige manier. Met een DNA analyse op plantmateriaal is daar een nieuwe, snelle en objectieve check aan toegevoegd. Wortel- of ander plantmateriaal uit grondpartijen kunt u naar ons toesturen voor analyse. Een klein wortelfragmentje is al genoeg om een identificatie uit te voeren. Ook is het mogelijk om grondmonsters naar ons toe te sturen. We zeven de grond en stellen op de worteldelen vast of er sprake is van vervuiling met Duizendknoop.

Voor vragen neem contact op met Marc van Bemmel.

Overige thema's