Benzylsuccinaatsynthase

Vorige week spraken we over de anaerobe biodegradatie van benzene en beschreven we een mogelijke manier waarop dit proces kan plaatsvinden. Vandaag willen we het hebben over een andere mogelijkheid daarvoor.

BssA, oftewel benzylsuccinaatsynthase, is een enzym dat in staat is om de afbraak van zowel benzene als toluene te initiëren, twee verbindingen die giftig kunnen zijn voor dieren en mensen.

Toluene wordt geproduceerd tijdens de raffinage van ruwe olie en wordt gebruikt in verschillende industriële processen, waaronder de productie van verf, lijm en coatings. Het kan worden aangetroffen in producten zoals lijmen, nagellak en sigarettenrook. Toluene kan ook uit natuurlijke bronnen komen, zoals planten of bacteriën, maar de hoeveelheden die uit dergelijke processen worden geproduceerd, zijn niet schadelijk.

Toluene is gemakkelijker af te breken dan benzene, vooral in aërobe (met zuurstof) omgevingen. In anaërobe (zonder zuurstof) omgevingen is de afbraak trager en moeilijker, maar we hebben een manier gevonden.

BssA, benzylsuccinaatsynthase, is een enzym dat werkt onder anaërobe omstandigheden voor het starten van de afbraak van toluene. BssA kan ook dienen voor de afbraak van benzene, omdat dit proces ook kan plaatsvinden via de vorming van toluene. Door toevoeging van een fumaraatmolecuul aan de toluene wordt benzylsuccinaat gevormd. Dit molecuul kan verschillende natuurlijk voorkomende afbraakroutes in de cel binnengaan, zoals de tricarbonzuurafbraak die normaal gesproken wordt gebruikt voor energieopwekking door cellen.

Bij Orvion onderzoeken we de aanwezigheid van het bssA-gen in toluene- en benzene-verontreinigde omgevingen om een indicatie te krijgen van de mogelijkheid en omvang van biodegradatie, en stellen dienovereenkomstig bioremediatieplannen op.

Wil je meer weten over manieren om benzene en andere giftige stoffen af te breken?

Volg ons op Linkedin.

Overige thema's