BAM: Benzeen Probleem Opgelost

Benzene solved

Welkom terug bij onze discussie over anaerobe BTEX-afbraak! Vandaag duiken we dieper in het proces van benzeenafbraak.

Tijdens het proces van BTEX-afbreek kunnen we een belangrijk enzym vinden dat zelfs in afwezigheid van zuurstof werkt: bamA, wat het mogelijk maakt om de benzeenring om te zetten in een lineaire molecule, uiteindelijk resulterend in Acetyl-Coenzyme-A, wat een onschadelijke molecule is die normaal gesproken aanwezig is in de cel.

Benzeen, samen met andere BTEX (benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xyleen) verbindingen, volgt diverse paden door afbraak, elk gecontroleerd door specifieke enzymen en reacties, convergerend op een cruciaal tussenproduct: benzoyl-CoA. Dit tussenproduct ondergaat verdere transformaties totdat het wordt verwerkt door bamA, wat de molecule lineariseert.

Het bamA-gen is verspreid in het milieu, gedijt onder diverse omstandigheden en bij verschillende soorten. Het is een veelvoorkomende speler in de afbraak van aromatische verbindingen en BTEX, waardoor het een intrigerende kandidaat is voor biomarker-verkenning in benzeenafbraakstudies.

Bij Orvion onderzoeken we de aanwezigheid van het bamA-gen in BTEX-verontreinigde omgevingen om een indicatie te krijgen van de mogelijkheid en omvang van biodegradatie, en ontwerpen we dienovereenkomstig bioremediatieplannen.

Wil je meer weten over manieren om benzeen en andere giftige verbindingen af te breken? Volg ons dan op Linkedin.

Overige thema's