Data over microbiële waterkwaliteit in Mozambique met een mobiel DNA-analyseapparaat

Samen met onze projectpartners in Mozambique (WE Consult en AIAS) hebben we subsidie ontvangen van VIA Water om in Mozambique met DNA-methodes de microbiële waterkwaliteit te meten.

Op dit moment wordt de waterkwaliteit vastgesteld door het meten van E. coli. E. coli is een indicatororganisme voor fecale besmetting van water. De bestaande methodes kijken niet naar andere ziekteverwekkers en zijn in het veld niet praktisch. Nieuwe DNA detectietechnologie produceert meer en nauwkeurigere data over waterkwaliteit, die direct digitaal beschikbaar zijn. Het project richt zich dan ook hierop.

“Data will be the lifeblood of decision-making and the raw material for accountability in a post-2015 era.”
– Jan Eliasson
(2015, UN Deputy Secretary-General from 2012 to 2016)


We zullen ons richten op het aantonen van ‘the usual suspects’ als ETEC en Salmonella, maar juist ook op nieuwe waterpathogenen waarvoor weinig data beschikbaar is omdat deze niet (of zeer lastig) zijn te kweken. Verder gaan we een mobiel DNA-analyseapparaat testen in Mozambique waarmee de data in het veld makkelijk en snel kan worden gegenereerd door niet-specialisten. Ideaal in een land waar weinig toegang is tot laboratoria.

In het project werken we samen met de London School of Hygiene and Tropical Medicine, Georgia Tech en IHE Delft Institute for Water Education voor de selectie van pathogenen en feedback op het monstername protocol. We analyseren 150 grondwatermonsters van stedelijk gebied, verdeeld over Mozambique. Deze worden ter beschikking gesteld door lokaal opererende partners Vitens Evides International, de drinkwaterbedrijven verenigd in de Dutch Water Authorities, ARA zambeze en World Vision. Partijen die feedback geven op de toepasbaarheid van de data en technologie en de mogelijkheden voor opschaling na afloop van ons project.

U kunt ons project volgen op de website van Aqua for All.

Aleida de Vos is moleculair microbioloog. Het ontwikkelen en in de praktijk brengen van biologische oplossingen is wat haar motiveert. Vaak is de aanpak en insteek van Orvion nieuw voor onze klanten. Daarom is het belangrijk om mensen mee te nemen in het proces en te enthousiasmeren voor de kansen die er liggen. Geen vraagstuk is hetzelfde en daarom zoeken we altijd naar een passende oplossing.

Comments are closed