In de spotlight: Afrikaanse waterbacteriën meten met mobiele DNA techniek.

In mei van dit jaar hebben we onze mobiele DNA techniek gedemonstreerd in Mozambique. Daarmee kunnen snel en nauwkeurig waterbacteriën worden gemeten. Lees meer over het project op de ViaWater website!

Juist in Afrika kunnen mobiele DNA technieken veel meerwaarde hebben. Met deze technieken kunnen nauwkeurig en snel belangrijke bacteriën die het drinkwater besmetten worden gemeten. Zoals de bekende E. Coli bacterie, maar ook andere ziekmakers als Shigella, Salmonella, Leptospira en Helicobacter. Dat zijn soorten die met de gebruikelijke kweektechnieken moeilijk te meten zijn. Een ander voordeel is dat met de mobiele techniek het gekoelde transport van monsters naar het lab niet meer nodig is. Onze missie is om deze technieken te ontwikkelen en voor een breed publiek toepasbaar te maken. Daar werken we hard aan! Om uiteindelijk een betere drinkwaterkwaliteit te kunnen garanderen voor velen, ook de allerarmsten.

Binnenkort komt ook ons projectrapport met de resultaten van alle metingen uit Mozambique uit. Wij houden u op de hoogte.

Aleida de Vos is moleculair microbioloog. Het ontwikkelen en in de praktijk brengen van biologische oplossingen is wat haar motiveert. Vaak is de aanpak en insteek van Orvion nieuw voor onze klanten. Daarom is het belangrijk om mensen mee te nemen in het proces en te enthousiasmeren voor de kansen die er liggen. Geen vraagstuk is hetzelfde en daarom zoeken we altijd naar een passende oplossing.

Comments are closed