In de spotlight: Afrikaanse waterbacteriën meten met mobiele DNA techniek.

In mei van dit jaar hebben we onze mobiele DNA techniek gedemonstreerd in Mozambique. Daarmee kunnen snel en nauwkeurig waterbacteriën worden gemeten. Lees meer over het project op de ViaWater website!

Juist in Afrika kunnen mobiele DNA technieken veel meerwaarde hebben. Met deze technieken kunnen nauwkeurig en snel belangrijke bacteriën die het drinkwater besmetten worden gemeten. Zoals de bekende E. Coli bacterie, maar ook andere ziekmakers als Shigella, Salmonella, Leptospira en Helicobacter. Dat zijn soorten die met de gebruikelijke kweektechnieken moeilijk te meten zijn. Een ander voordeel is dat met de mobiele techniek het gekoelde transport van monsters naar het lab niet meer nodig is. Onze missie is om deze technieken te ontwikkelen en voor een breed publiek toepasbaar te maken. Daar werken we hard aan! Om uiteindelijk een betere drinkwaterkwaliteit te kunnen garanderen voor velen, ook de allerarmsten.

Binnenkort komt ook ons projectrapport met de resultaten van alle metingen uit Mozambique uit. Wij houden u op de hoogte.

Annelise Herman is milieutechnologe en gepassioneerd door (afval)waterzuivering en hoe natuurlijke processen hiervoor ingezet kunnen worden. Daarom was Orvion de plek bij uitstek voor haar om aan de slag te gaan als trainee (Nationaal Water Traineeship) om haar kennis en analytische skills in te zetten voor diverse water-en bodemgerelateerde problemen en zich hierin ook verder te ontwikkelen. De microbiologische wereld die ons omgeeft zit immers vol van nog te ontdekken biotechnologische mogelijkheden.

Comments are closed