DNA technologie: gamechanger voor een schoon en veilig Nederland

Vandaag is ons artikel gepubliceerd in H2O over het meten van bacterieel DNA in het influent en effluent van een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). We laten in het artikel zien dat veel waardevolle gegevens uit het DNA van een waterzuivering met nieuwe technieken gedecodeerd kan worden. Zo wordt meetbaar wat eerder niet meetbaar was!

Neem bijvoorbeeld antibioticaresistentie. We weten nog heel weinig over de mogelijke rol die RWZI’s spelen bij het ontstaan en de verspreiding van antibioticaresistente bacteriën. Met DNA-technieken is het mogelijk om een brede screening te maken van de typen antibioticaresistentie die aanwezig zijn. Zo hebben we kunnen aantonen dat sommige soorten antibioticaresistentie worden verwijderd, maar ook dat een deel met het effluent in het oppervlaktewater terechtkomt.


Met deze nieuwe DNA technieken kunnen we waterkwaliteit nauwkeurig meten, waterzuiveringstechnieken verbeteren en kunnen we werken aan een nóg gezondere leefomgeving. Lees hier het volledige artikel of neem contact met ons op om meer te weten te komen over de mogelijkheden van DNA-technieken.

Comments are closed